Etiquetas

, , , , ,


El 15 d’abril comença la recollida d’adhesions per demanar una prestació de 664 euros perquè ningú estigui per sota del llindar de la pobresa. La consellera de Benestar avisa que ara no és assumible econòmicament

Un de cada quatre catalans en edat de treballar és a l’atur –un 70% dels quals no percebran cap prestació a final d’any– i un 24% de la població està en situació o risc d’exclusió. Són algunes de les “xifres preocupants” que exposen els membres de la comissió promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) per una renda garantida de ciutadania. El concepte és senzill: instaurar una prestació de 664 euros per dotze pagues a l’any per garantir que tothom tingui uns ingressos per damunt del llindar de la pobresa, tal com recull l’article 24.3 de l’Estatut d’Autonomia. L’engranatge ja s’ha posat en marxa i la recollida de firmes començarà el 15 d’abril.

“Els drets mai ens han caigut del cel, sinó que han estat conquestes socials”, va recordar ahir un dels impulsors de la iniciativa, Diosdado Toledano, per reclamar la màxima implicació de la ciutadania a posar esforços per fer arribar la proposta de la renda garantida al Parlament i que, un cop allà, els grups es vegin forçats a parlar-ne i a aprovar-la. “Seria una solució digna i efectiva per superar una pobresa que no deixa d’augmentar”, va argumentar. Els promotors de la ILP preveuen que instaurar la prestació costaria uns 1.900 milions, segons càlculs fets amb les actuals dades d’atur, però alhora insisteixen que seria una inversió social que permetria a les administracions estalviar en molts altres conceptes. “Qui no pot viure dignament no és un ciutadà, perquè no és lliure”, va exposar un altre dels impulsors, Sixte Garganté.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, però, ja va advertir ahir mateix que no hi ha marge pressupostari per a la renda garantida de ciutadania. En un acte al Fòrum Social Pere Tarrés, Munté va apostar per “alinear, reformar o reconduir” les prestacions socials ja existents per atendre les persones més vulnerables, perquè “ara per ara la renda garantida no és assumible”. Es va mostrar oberta a debatre si s’han d’introduir canvis en el model de prestacions i decidir col·lectivament què és allò imprescindible.

“El govern té una responsabilitat i l’ha d’assumir. No parlem d’un luxe, sinó d’una prestació urgent i imprescindible”, va indicar Rosa Canyadell, en representació de la Intersindical Alternativa de Catalunya. “Si els ciutadans ho portem al Parlament estan obligats a escoltar-nos i no hi ha excusa pressupostària”, hi va afegir Cristina Faciaben, des de CCOO.

En paral·lel a la recollida de les 50.000 signatures necessàries perquè la ILP tiri endavant, es farà una campanya amb el lema Rescatem les persones per evidenciar la situació de pobresa i denunciar “una preocupant inacció política”, en paraules de Carme Porta, de la Xarxa Renda Bàsica.

LES FRASES

Estem en una situació d’emergència per la pobresa,
i la inacció política
és preocupant
Carme Porta

Xarxa renda bàsica

Els ciutadans sense ingressos tenen dret a ser tinguts en compte a l’hora d’elaborar
els pressupostos
Sixte Garganté

com. prom. ilp renda ciutadania

Crit d’alerta dels discapacitats

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi) va denunciar ahir la greu situació econòmica en la qual estan els serveis d’inserció laboral per a persones que pateixen alguna discapacitat, arran de les retallades i els impagaments de les administracions. El deute de la Generalitat és d’uns 7,7 milions d’euros, corresponents als exercicis del 2010, 2011 i 2012. “Aquesta situació insostenible ha obligat algunes entitats a aplicar expedients de regulació d’ocupació temporals (ERO) i fins i tot a suspendre temporalment la seva activitat”, va exposar ahir Cocarmi amb una nota. Avisa, a més, que si no hi ha solucions ràpides als impagaments hi pot haver tancaments definitius de serveis.

Unes 2.500 persones amb discapacitat es beneficiaven cada any d’aquests serveis per buscar un lloc de feina o bé per formar-se i mantenir-lo. L’any passat, però, la dotació pressupostària ja es va reduir d’11 milions a 4,5 i unes 1.500 persones van quedar sense aquest suport. Cocarmi reclama ara “pactar de manera urgent amb el govern un calendari i un compromís explícit per garantir el funcionament dels serveis d’inserció laboral durant el 20013”.

Font   L’ASSEMBLEA D’ATUR@TS GIRONA

Anuncios